четвер, 4 січня 2018 р.

Який він – сучасний бібліотекар

Вибір професії в житті кожної людини – це вибір долі. І та людина щаслива, яка з радістю ходить на роботу. Вчені-соціологи підрахували, що близько 40% молоді через невміння правильно обрати професію, досить часто обирають ту, яка зовсім не відповідає їхнім інтересам, схильностям, внутрішнім переконанням, а це у подальшому може викликати розчарування.
Часто ми чуємо від дітей: «Я хочу стати лікарем, економістом, юристом, програмістом». А чи часто дитина скаже: «Я хочу стати бібліотекарем, як моя мама, сестра чи знайома?..».
Який він – сучасний бібліотекар, які вимоги ставлять до нього час та користувачі дитячих книгозбірень, в досить болісний та непростий період трансформації бібліотеки. Адже саме бібліотекарі найбільше переймаються тим, яка роль і місце книги та читання в структурі інтересів та цінностей сучасної дитини, підлітка. Чи може сучасне суспільство вважати задовільним рівень читацької зорієнтованості, читацької залученості сучасної дитини? Якою повинна бути пропорція між традиційним способом здобуття інформації (з друкованих джерел) та новітніми (з джерел електронних)?
 - Як прищепити дитині любов до читання «для власного задоволення»;
 - розуміння естетичної цінності художнього слова? 
Сучасні бібліотекарі переконані в тому, що:
бібліотека є місцем, де дитина може і повинна здобути навички необхідні для адаптації в сучасному інформаційному просторі (знайти інформацію, критично її проаналізувати, відібрати авторитетну та відповідну, опрацювати).
Адже, бібліотека сьогодні – це інституція, що впливає на становлення духовного світу дитини.
 - підтримує дитячу творчість та стимулює її; 
 - «просуває» естетичний літературний продукт – дитячу художню книгу, кращі зразки вітчизняного й зарубіжного красного письменства.
Тому, завданням бібліотечних колективів є:
 - знайти оптимальну модель новітньої бібліотеки – технічно, технологічно та змістовно адекватної сучасним проблемам, інтересам дітей та підлітків, здатної конкурувати з телебаченням, Інтернет-кафе, ігровими залами.

Немає коментарів:

Дописати коментар